MoU Maritim Turki dan Libya Meletakkan Greece & Eropah Tidak Boleh Menguasai Peraian Mereka

turki dan libya

85 / 100 SEO Score

Memorandum Persefahaman Mengenai Sekatan Bidang Kuasa Tentera Laut antara Turki dan Libya mendapat perakuan dari PBB.

Persepakatan maritim ini adalah bagi memastikan kedua-dua negara (Turki dan Libya) memiliki hak penguasaan terhadap wilayah Mediterranean timur. Mereka tidak mahu wilayah ini lenyap daripada penguasaan kedua-dua buah negara seperti yang terjadi terhadap Cyprus (Republik Turki Cyprus Utara)

Greece tidak boleh sewenang-wenangnya menguasai peraiaran mereka tanpa kebenaran Turki dan Libya

Menteri luar negeri Turki, Mevlut Cavusoglu mengatakan: “Banyak negara berusaha untuk menghilangkan Turki, namun langkah ini diambil bagi menghalang mereka yang berusaha meminggirkan Turki dari wilayah berkenaan.

Turki dan Libya Gagalkan Kesatuan Eropah

Kesatuan Eropah sering memberikan alasan bahwa mereka berhak terhadap (Cyprus) dan juga Greek (Greece) atas nama solidari, namun dengan MoU ini, akan membatalkan hak Kesatuan Eropah. Tambah beliau lagi, bahawa blok itu tidak boleh sewenang-wenangnya membuat keputusan tentang masalah ini.

Kesatuan Eropah hanya boleh memberikan pandangan politik, namun tidak dianggap sah jika berkaitan dengan hak-hak kedaulatan negara kami.

Ditandatangani pada 27 November dan disahkan di Parlimen Turki pada 5 Disember, Nota Kesefahaman antara Ankara dan Tripoli mulai berlaku pada 8 Disember.

Kerjasama maritim antara tentera laut Libya & Turki

Di Pejabat Dolmabahçe telah menyaksikan 2 memorandum persefahaman penting yang telah ditandatangani hasil mesyuarat yang dijalankan.

Perjanjian pertama berkaitan dengan Wilayah Maritim Mediterranean Timur.

“Memorandum Persefahaman Mengenai Sekatan Bidang Kuasa Tentera Laut” ini bermakna kedua-dua negara mengiktiraf zon ekonomi eksklusif di kawasan laut.

Satu lagi memorandum berkenaan “Kerjasama Keselamatan dan Tentera“.

Telah diumumkan bahawa memorandum itu bertujuan untuk melatih pasukan keselamatan Libya.

Turkey-Libya Relations: Turkey will provide technical, logistical support

Ust Zul hilmei Mohamad Rohani
Penulis Buku Fakta Saintifik Surah Yasin
http://zulhilmei.com
https://www.facebook.com/ustzul